Keresés az Fizika érettségi (Érettségi) feladatbankjában

Találatok száma laponként:
Keresési szűrő: fizmek_201705_2r
 
Találatok száma: 4 (listázott találatok: 1 ... 4)

1. találat: Közép szintű fizika érettségi 2017. május II. rész 1. feladat
(Azonosító: fizmek_201705_2r_01 )
Témakör: *Hőtan (teljesítmény, halmazállapot-változás, párolgás)

Egy fa lombkoronája a forró napsütésben úgy hűti magát, hogy a levelei vizet párologtatnak. Így maradhat állandó, 40 °C a levelek hőmérséklete. Egy meleg nyári napon a levelek hűtési teljesítménye 250 W négyzetméterenként. Mennyi vizet párologtat el egy óra alatt egy $ 50 cm^2 $ felületű falevél? (A víz párolgáshője 40 °C-on L = 2410 kJ/kg.)Megtekintés helyben:     Megtekintés új oldalon:          Feladatlapba
2. találat: Közép szintű fizika érettségi 2017. május II. rész 2. feladat
(Azonosító: fizmek_201705_2r_02 )
Témakör: *Elektromágnességtan (spektrum, modern fizika, foton, elektromágneses hullám)

"A Nap sugárzási teljesítményének Földet érő hányada mintegy $ 174 \cdot 10^{15} W $. A sugárzás intenzitásának leírására a napállandó fogalmát használjuk. A napállandó a Föld légkörének határát elérő, arra merőleges, egy négyzetméterre eső sugárzás teljesítményét adja meg, értéke $ 1361 W/m^2 $. A napsugárzás intenzitása a légkörön való áthaladáskor csökken, mivel a légkör alkotórészei részben elnyelik, részben visszaverik és megtörik a sugárzást. A légkör határáig párhuzamosnak tekinthető sugárnyalábok egy része a légkörben szórt sugárzássá alakul. A Nap által kibocsátott energia mintegy 10%-a az ultraibolya tartományba esik. Ennek egy része a Föld felszínét is eléri. A Föld felszínére érkező UV-sugárzás jelentős hányada az úgynevezett UV-A tartományba esik (400–315 nm). Az UV-B sugárzás (315–280 nm) zömét és az UV-C tartományba (280–100 nm) eső sugárzást pedig teljesen elnyeli az ózonréteg."

(http://www.eletestudomany.hu/vilagito_asvanyok alapján.)

a) Hol helyezkedik el az UV sugárzási tartomány a látható tartományhoz képest a Nap spektrumában a hullámhosszak és a frekvenciák alapján?

b) Mekkorák az UV-A tartomány frekvenciahatárai a szövegben szereplő adatok alapján?

c) Adja meg egy olyan foton energiáját, amelyet az ózonréteg biztosan elnyel!

A fény sebessége $ c=3\cdot 10^8 \dfrac{m}{s}$, a Planck-állandó $ h=6,63 \cdot 10^{-34}Js $.Megtekintés helyben:     Megtekintés új oldalon:          Feladatlapba
3. találat: Közép szintű fizika érettségi 2017. május II. rész 3A. feladat
(Azonosító: fizmek_201705_2r_03a )
Témakör: *Mechanika (munka, teljesítmény, hatásfok, helyzeti energia, )

Az elektromos búvárszivattyúval vizet lehet egy kútból vagy földalatti víztározóból a felszínre hozni. Egy ilyen szivattyú névleges elektromos teljesítménye 500 W. A szivattyú használati utasításában a gyártó megadta, hogy a géphez egy általa előírt átmérőjű csövet csatlakoztatva mekkora lesz a szivattyúzás teljes hatásfoka különböző emelési magasságok esetén. (Az emelési magasság az a magasság, ameddig a kútból fel kell nyomni a vizet, hogy a felszínre jusson.)

 

Emelési magasság

h (m)

12345678
$ \eta (\%) $6111518,419,619168

 

a) Ábrázolja a hatásfok értékeit az emelési magasság függvényében grafikonon!

b) Melyik emelési magasságnál lesz a legnagyobb a szivattyú hasznos teljesítménye? Mekkora ez az érték? Hány liter vizet szállít ebbe a magasságba a szivattyú percenként?

c) Számítsa ki a szivattyú hasznos teljesítményét $ h_1=3m $ és $ h_2=7m $ magasság esetén! Mennyi vizet szállít a szivattyú percenként az egyik, illetve a másik magasságba? Hogyan viszonyulnak egymáshoz ezek a vízhozamértékek? Mi az eltérés oka?

 

$ \left( \rho=1 \dfrac{kg}{dm^3}, \quad g=9,8 \dfrac{m}{s^2} \right ) $, Megtekintés helyben:     Megtekintés új oldalon:          Feladatlapba
4. találat: Közép szintű fizika érettségi 2017. május II. rész 3B. feladat
(Azonosító: fizmek_201705_2r_03b )
Témakör: *Mechanika (egyszerű gép, erőkar, forgatónyomaték, dinamika)

A modern kerékpárok nagyon sok egyszerű gépet tartalmaznak.

 

A képek forrásai:

1. http://www.thewallpapers.org/photo/26577/hay1200_2100.jpg

2. http://lovelybike.blogspot.hu

3. http://www.gravelbike.com/?p=309

4. http://bringadoki.holkerekparozzak.hu/mtb/fekrendszer/item/711-v-fek

5. http://www.mstworkbooks.co.za/technology/gr8/gr8-technology-14.html

 

a) Keressen legalább három olyan elemet a kerékpáron, amelyek az emelő elvén működnek!

b) Mutassa be a 2. és 3. ábrán látható úgynevezett V-fék működését!

c) Az 5. ábrán látható váltószerkezet a pedálnál, illetve a hátsó keréken is több fogaskereket tartalmaz. Tegyük fel, hogy a kerékpárunkkal állandó sebességgel haladunk! Ha állandó erővel hajtjuk a pedált, az elülső lánckerék méretével változtathatjuk a láncot feszítő erőt. Magyarázza el, hogyan! Ha a láncot feszítő erő állandó, akkor a hátsó tengelyen található fogaskerekekkel a kerékre kifejtett forgatónyomatékot változtathatjuk. Hogyan?

d) A haladási sebességet is befolyásolják az áttétek. Milyen fogaskerék-kombinációval haladhatunk a leggyorsabban sima, vízszintes úton? Miért?Megtekintés helyben:     Megtekintés új oldalon:          Feladatlapba