Emelt szintű fizika érettségi 2017. május II. rész 2. feladat ( fizmee_201705_2r_02 )
Témakör: *Mechanika (szabadesés, közegellenállás, gravitáció, esszé)

Bázisugrás

A hírek szerint 2016. július 31-én addig soha nem látott, ejtőernyő nélküli ugrásra vállalkozott Luke Aikins. 7620 méterről ugrott ki egy légcsavaros repülőgépből, majd kétperces zuhanás után 193 km/h sebességgel csapódott bele a 61 méter magasra felfüggesztett, 30×30 méteres, különlegesen erős hálóba a Los Angelestől nyugatra lévő Simi-völgyben. A tapasztalt ugró sikeresen eltalálta az egyharmad focipálya méretű biztonsági hálót, amely körülbelül egy másodperc alatt meg is fogta az ejtőernyő nélkül rázuhanó 91 kg-os férfit. Luke Aikins egy karcolás nélkül teljesítette az egyedülálló kalandot.

 

Mutassa be a közegellenállási erőt! Ismertesse az irányát és a nagyságát befolyásoló tényezőket!

Mutassa be, hogy milyen erők hatnak a Föld légkörében zuhanó testre! Ismertesse, mi a feltétele annak, hogy a zuhanó test állandó sebességgel süllyedjen! A szöveg adatai alapján indokolja meg, hogy miért nem lehetett a 193 km/h-ás becsapódási sebesség Aikins maximális sebessége!

A grafikon elemzésével állapítsa meg, hogy miért fékeződhetett le Aikins a légkör alsóbb rétegeibe érve! A beérkezéskor különleges háló védte meg az ugrót a sérüléstől.

Ismertesse az erőhatások és az energia szempontjából, hogy mikor beszélünk rugalmas alakváltozásról! Indokolja meg, hogy miért nem törekedtek a háló megtervezésénél arra, hogy az rugalmas legyen! 

Megoldás:

http://dload.oktatas.educatio.hu/erettsegi/feladatok_2017tavasz_emelt/e_fiz_17maj_ut.pdf